PortfolioPortfolioPortfolioPortfolio
  • HJEM
  • BEVILGNINGER
  • SØKERVEILEDNING
    • VEDTEKTER
    • STRATEGI
  • RESULTATER
  • OM OSS
    • ÅRSMELDING
✕
  • Filtrer etter
  • kategorier
  • Vis alt
  • Alt
  • 2010
  • 2011
  • 2012
  • 2013
  • 2014
  • 2015
  • 2016
  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • Bransjeprosjekt – Økt rekruttering og opplæring av elever og lærlinger ved bruk av ny teknologi og undervisningsmetoder

    Les mer
    Bransjeprosjekt – Økt rekruttering og opplæring av elever og lærlinger ved bruk av ny teknologi og undervisningsmetoder
    SØKER
    velgskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Rekruttering til skogbruket og skogutdanningen er et av Verdiskapingsfondet sine satsingsområder. Fondet har her gitt bidrag til Velg Skog og Maskinentreprenørene (MEF) som, i samarbeid med Naturbruksskolene, har gjennomført et bransjeprosjekt for å styrke opplæringen i skogbruksfaget. Velg Skog jobber med rekruttering, kompetanse og omdømmebygging for næringen, og finansieres av næringen selv og LMD. Velg Skog er blitt en merkevare som treffer godt både innenfor skogbruket og hos allmennheten.
  • Opplæringspakke i sikker og effektiv vindfallshogst

    Les mer
    Opplæringspakke i sikker og effektiv vindfallshogst
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    I dette prosjektet har Skogkurs og samarbeidsparter laget en "veiledningspakke" for sikker opprydding i vindfall etter storm. Slik opprydning medfører stor fare for mannskapet som gjør jobben. Samtidig er det viktig å berge tømmerverdier, for skogeier og samfunnet. Mye av tømmeret bør tas ut tidlig slik at skadeområdene ikke blir yngleplass for granbarkbiller. Deler av Østlandet ble berørt senhøstes 2021, da ca 1,2 millioner kubikkmeter tømmer blåste overende. Les mer om prosjektet og se lenker til filmer som ble produsert.
  • Utvikling av kurs for opplæring av nye veiplanleggere

    Les mer
    Utvikling av kurs for opplæring av nye veiplanleggere
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    I dette prosjektet har fagfolk hos Skogkurs bygget et nytt og utvidet kurs for utdanning av skogsveiplanleggere. Parallelt har åtte kursdeltakere seg dokumentert planleggerkompetanse. Skogbruksmyndigheten kan stille krav om formell kompetanse i planlegging og prosjektering av veianlegg det ytes statstilskudd til. Kravene til en veiplanlegger øker, bl.a. øker risikoen for skade som følge av klimaendring; flom og ras kan føre til alvorlige konsekvenser for folk, boligområder, viktig infrastruktur og miljø. Skognæringen ser at det er viktig å holde seg med et kompetansemiljø på opplæring i vei-fag, spesielt da den formelle utdanningen ved høyskole og universitet blir nedprioritert. Det er dokumentert et behov for et tjuetalls flere profesjonelle veiplanleggere, for å ta unna det som ventes komme av nybygging og ikke mist ombygging/oppgradering.
  • Bruk av programvaren QGIS og Qfield som planleggingsverktøy for skogsdrifter

    Les mer
    Bruk av programvaren QGIS og Qfield som planleggingsverktøy for skogsdrifter
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Skogeiere som planlegger hogst og annen aktivitet selv, og entreprenører som på vegne av skogeiere gjøre det samme, har behov for et funksjonelt og rimelig digitalt planleggingsverktøy, som er koplet til areal, skogressurs- og miljøinformasjon, som han visualiseres i kart. Kravene til dokumentasjon av hensyn og rasjonell drift, ved omsetning av sertifisert tømmer, blir strengere. Dette var bakgrunnen for at Skogbrukets verdiskapingsfond sommeren 2020 bestemte å støtte prosjektet. En har utforsket mulighetene for å ta i bruk åpent tilgjengelig og gratis GIS-programvare. Utvikling av hjelpemidler og metodikk som bidrar til bedre skogbruk, er viktig for Verdiskapingsfondet. Skogkurs i sammen med flere hogstentreprenører som ikke er fast tilknyttet en tømmeromsetter, har deltatt i utviklingen. Hovedkonklusjonen er at etablerings- og vedlikeholdskostnaden ved GIS-systemet høy sammenlignet med nytten. For en entreprenør eller skogeier å ta bruk løsningen, kreves digital kompetanse over gjennomsnittet.
  • Utvikle slokkerigg for brannbekjempelse i krevende terreng i skog og utmark

    Les mer
    Utvikle slokkerigg for brannbekjempelse i krevende terreng i skog og utmark
    SØKER
    Halo SB AS
    RAPPORT
    Les full rapport
    Periodene med høy varme og lite nedbør vil komme hyppigere og vare lengre i tiden som kommer. Det øker risikoen for skogbranner med alvorlig utfall - for skogbruket og andre næringer, men også for liv og helse generelt. Det var bakgrunnen for at Skogbrukets verdiskapingsfond bevilget støtte til selskapet Halo SB as, som i samarbeid med Fritzøe Skoger i Vestfold og Telemark har utviklet brannvernutstyr for forebygging og bekjempelse av branner i vanskelig tilgjengelig terreng. Klimaendringene merkes i fylket og den store skogeiendommen har en del av skogen stående vanskelig tilgjengelig. Teknologiutviklingen kan bidra til tryggere arbeidsforhold for slukkemannskapene, og sikre verdier for skogeier og samfunnet. Innovasjon Norge støtter også opp om utviklingen.
  • BRASKOG 2 – automatisert skogbestandskartlegging basert på fjernmålte data: kommersiell bruk uten tilgang på tung programmeringskompetanse

    Les mer
    BRASKOG 2 – automatisert skogbestandskartlegging basert på fjernmålte data: kommersiell bruk uten tilgang på tung programmeringskompetanse
    SØKER
    allskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Automatiserte metoder for å analysere og sammenstille skog- og andre naturressursdata for ulike formål har eksistert noen år. Det som driver utviklingen er potensiale for å spare kostnader innen datainnhenting og tolkning. Allskog SA har gjennomført fase 2 av prosjektet BRASKOG, som utvikler og tester automatisert skogbestandkartlegging basert på fjernmålte satellitt- og laserdata. En anvender kunstig intelligens, «deep learning» for bildetolkning. Prosjektet handler om å få trent algoritmer, tilgjengeliggjøring av «fasit data», selve treningen og validering. Fase 2 har vist at det fortsatt er et stykke igjen til kommersialisering av teknologien. Verdiskapingsfondet støtter prosjektet, det samme gjør Innovasjon Norge. Styret i fondet er opptatt av at teknologiutviklingen gjøres kjent for andre aktører bransjen.
  • Veiøkonomi – ny Skogkurs veileder

    Les mer
    Veiøkonomi – ny Skogkurs veileder
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Skogsveier er helt sentralt for å utnytte skogen som råstoff inn i det grønne skiftet. Skogeier står ofte overfor valget mellom å investere i ny vei eller kjøre skogsvirket ut i terrenget med lassbærer. Kompetanseheving i primærskogbruket er et av Verdiskapingsfondet sine satsingsområder, og i dette prosjektet har Skogkurs, i sammen med Norges Skogeierforbund og skogeierandelslaget AT-skog, laget en omfattende digital veileder om veiøkonomi. Veilederen, med kalkulatorverktøy mm. linket opp, egner seg på nettbrett for digital lesning, og er derfor grei å bruk ute i felt. Den leder skogeier et langt stykke i retning av å kunne beslutte om videre veiplanlegging, men gir ikke nok til å lande en beslutning om bygging.
  • Veileder i markberedning og RECO-markberedning

    Les mer
    Veileder i markberedning og RECO-markberedning
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Markberedning er et godt dokumentert tiltak for å bedre foryngelsen etter hogst. Riktig utført markberedning sikrer overlevelse og bedrer tilveksten. Derfor støttet Verdiskapingfondet arbeidet med å oppdatere kunnskapen på området. Kompetanseheving i primærskogbruket er et av Verdiskapingsfondet sine satsingsområder. I dette prosjektet har Skogkurs, i sammen med representanter fra skogeierandelslag, skogsentreprenørene og offentlig skogforvaltning, laget en digital veiler og snekret er RECO-kurs (Rational Economic Cost Optimization) rettet mot entreprenører og skogsmaskinførere. Men som prosjektleder påpeker er det underveis satt skarpere søkelys på hvordan markberedning påvirker karbonbalansen i skogsjorda.
  • Profilering og rekruttering til skogbruket gjennom prosjektbidrag til Velg Skog

    Les mer
    Profilering og rekruttering til skogbruket gjennom prosjektbidrag til Velg Skog
    SØKER
    velgskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Rekruttering til skogbruket og skogutdanningen er et av Verdiskapingsfondet sine satsingsområder. Fondet har her gitt bidrag til Velg Skog, som igjen hjelper Skogkurs finansielt med gjennomføringen av RECO-kurs (Rational Economic Cost Optimization) for lærlinger. Kursene har vært gratis for disse. RECO er rettet mot entreprenører og skogsmaskinførere, og fokuserer på effektiv og økonomisk kjøring og opparbeiding med minst mulig drivstofforbruk. Velg Skog jobber med rekruttering, kompetanse og omdømmebygging for næringen, og finansieres av næringen selv og LMD.
  • Biogranulat fra skogsråstoff for innfyll i kunstgressbaner

    Les mer
    Biogranulat fra skogsråstoff for innfyll i kunstgressbaner
    SØKER
    https://www.goe-production.no/
    Det er negative konsekvenser ved gummigranulatet i kunstgressbaner. Gummien kommer på avveie i naturen, har lang nedbrytningstid og blir tatt opp i næringskjedene. Det er bakgrunnen for at Rogalandsbaserte Goe Produktions AS ønsker å utvikle granulat basert på skogsråstoff. Dette pilotprosjektet har produsert og testet biogranulat produsert av norsk bjørk på en kunstgressbane i Kristiansand. Foreløpige banetester gjennomført av FIFA Sportslab virker lovende. Skogbrukets verdiskapingsfond støtter prosjektet, fordi det kan føre til verdiskaping og nye arbeidsplasser basert på foredling av norsk tømmer.
  • Ny Skoghåndbok – forprosjekt

    Les mer
    Ny Skoghåndbok – forprosjekt
    SØKER
    www.skoginfo.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Skoghåndboka har vært en institusjon i skogbruket i mange år, med sitt feltformat og innhold som favner det meste av informasjon som skogbrukere i privat og offentlig tjeneste for næringen har bruk for. I 2015 ble boka oppdatert og utgitt på nytt, etter en lengre hvile. Med bakgrunn i etterspørsel fra brukerne, har NORSKOG, i samarbeid med Det norske Skogselskap og Skogkurs, utredet hvordan håndboka kan revideres innholdsmessig og leveres på en moderne digital plattform.
  • Utstyr for en ny arbeidsmetode i taubanedriften med formål å øke produksjonen

    Les mer
    Utstyr for en ny arbeidsmetode i taubanedriften med formål å øke produksjonen
    SØKER
    En To Tre Teknikk as
    RAPPORT
    Les full rapport
    Det er marginal økonomisk lønnsomhet for skogeier og entreprenører å drive taubaneskogbruket. Bratt og vanskelig terreng gjør at offentlige tilskudd må til for å stimulere til hogst. Kostnadsnivået fører imidlertid til innovasjon i bransjen, for å møte effektiviseringsbehovet. Dette prosjektet har sett på muligheten for en helt ny 3-punkts taubane, eller vinsj system, som en har kalt SatElite Skyline. En slik utvikling krever høyteknologisk kompetanse innen elektrifisering av maskiner, automatisering og programmering av styring, i tillegg å kunne fysikkens lover gjennom kyndig testing og måling av krefter som er annerledes enn konvensjonell taubane. Prosjektet ble initiert av selskapet En To Tre Teknikk as og gjennomført i nært samarbeid med Høgskulen på Vestlandet. Skogbrukets verdiskapingsfond støtter tiltaket, som belyser potensialet for økt effektivisering og derved bedre lønnsomhet og sikring av arbeidsplasser. Skogbrukets verdiskapingsfond prioriterer støtte til tiltak som bidrar til bedre miljø og sikkerhet i det operative skogbruket. Prosjektet har vist at automatisering kan ha en plass i dette driftssystemet, men at det kreves mer utvikling og testing.
  • FAUSK – forstudie for å bedre avsetning og avvirkning av hogstmoden bjørk i Troms

    Les mer
    FAUSK – forstudie for å bedre avsetning og avvirkning av hogstmoden bjørk i Troms
    SØKER
    www.landbruknord.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    I gamle Troms fylke er skogen overveiende bjørkeskog. Over 80 % er hogstmoden, og det er en oppfatning at store deler råtner pga. angrep av lauvmakk. Dette, kombinert med den økende interessen for skogsflis og biokull som energikilde, var noe av bakgrunnen for at Landbruk Nord i 2019 ønsket å kartlegge muligheten for økt hogst og avsetning på bjørkevirke.
  • FASTVEG – Forsterkning av skogsbilveibæreevne ved trinnvis, enkel Groundeco-metode

    Les mer
    FASTVEG – Forsterkning av skogsbilveibæreevne ved trinnvis, enkel Groundeco-metode
    SØKER
    www.nibio.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Tilstanden for skogsbilveiene i deler av landet er varierende. En klassifisering i gamle Hedmark 2016 fant at snaut 20 % av veinettet må bygges om, og at dårlig bæreevne var årsaken i svært mange av tilfellene. Tradisjonell forsterkning, med påføring av mer masser fra toppen, fører til at kjørebanen blir smalere. Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) har i samarbeid med Løiten Almenning og produkteier Groundeco Norge testet og evaluert en forenklet metode for påsprøyting på skogsvei av en kjemikalieblanding tynnet ut i vann, for å øke bæreevnen i eksisterende masser. Prosjektpartnerne har her gått vitenskapelig til verks for å dokumentere effekten av merkevaren EcoX, som produktet vil bli markedsført som. Resultatene virker lovende.
  • Kartlegging av opplæring i bruk av motorsag og ryddesag

    Les mer
    Kartlegging av opplæring i bruk av motorsag og ryddesag
    SØKER
    https://www.skogkurs.no/kunnskapsskogen/artikkel.cfm?Id_art=14323
    RAPPORT
    Les full rapport
    HMS-tiltak i skogbruket er blant Verdiskapingsfondets satsingsområder. Skogbruket skal være en sikker arbeidsplass, og god opplæring er en del av dette. Fondet har her, i samarbeid med skognæringa, støttet Skogbrukets HMS-utvalg i en kartlegging av opplæringen i bruk av motorsag og ryddesag. Dokumentert opplæring i bruk av maskiner og redskap er et lovkrav, og skogbrukets sertifiseringsordning krever også at kompetansen er dekkende og på plass.
  • JOB:U – Sommerjobb for ungdom i skogen

    Les mer
    JOB:U – Sommerjobb for ungdom i skogen
    SØKER
    velgskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Rekruttering til skogbruket og skogutdanningen er et av Verdiskapingsfondet sine satsingsområder. Skogbruket trenger dyktige fagfolk, i alle ledd. Fondet har her, i samarbeid med offentlige aktører, støttet Velg Skog Øst og Skogselskapet Hedmark i å utvikle et systematisk tilbud om jobbtrening for ungdom i skogbruk. Nesten 100 jenter og gutter har hatt praksis i ungskogpleie, og mange flere har fått erfaring med å søke jobb. Kursopplegg, instruktører og arbeidsledere er på plass. Fondet støtter en tidlig utviklingsdel. For at ikke videreføring skal være for avhengig av "pådrivere" som holder i trådene, bør en mer langsiktig finansiering på plass, og tilbudet integreres i formelle rekrutterings- sysselsettingsprogram.
  • Diameterspredning og korttømmer-håndtering som kostnadsdrivere ved skogsdrifter

    Les mer
    Diameterspredning og korttømmer-håndtering som kostnadsdrivere ved skogsdrifter
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Hogstsentreprenører opplever et kostnadspress, og oppdager at flere element bestemmer produktiviteten. Skogkurs og partnere har i dette prosjektet forsøkt å analysere hvordan håndtering av kort-tømmer og diameterspredning i bestand virker inn på maskinførernes tidsbruk. Korte stokklengder er oftere å se i kjøpers bestilling, enkelte drifter påstås å ha opptil 50 % av framkjørt volum i kort sortiment. En kan laste doble lengder, men dette medfører mer krankjøring. Entreprenører hos MEF Skog ønsket seg forskningsbasert viten om faktorenes påvirkning. Skogeierrepresentanter fra NORSKOG og NSF deltok i prosjektgruppa, og forskningen tok NIBIO seg av.
  • Tynningsnorm og automatisk oppfølging av tynningshogst

    Les mer
    Tynningsnorm og automatisk oppfølging av tynningshogst
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Tynning i skogbruket er omdiskutert. Det er mange meninger og hensyn å ta, før en beslutning kan fattes. Flere prosjekt har tidligere vurdert skogskader etter tynning og økonomien. Skogkurs, i samarbeid med entreprenører, har i dette prosjektet laget en tynningsnorm og vurdert og tilpasset til norske forhold, et dataprogram som gir hogstmaskinfører en kontinuerlig oppdatering på tynningsstyrken. Et slikt verktøy, mener prosjektet, kan bidra til at entreprenørene lettere ansetter lærlinger til tynningslag.
  • Tenk Tre – holdningskampanje for skog og trenæringen

    Les mer
    Tenk Tre – holdningskampanje for skog og trenæringen
    SØKER
    tenktre.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Norges Skogeierforbund og NORSKOG tok i sammen med trenæringen et bransjeinitiativ for å øke allmenhetens bevissthet om forvaltning av skog og bruk av tre som en del av løsningen på klimautfordringen. Målet er å spre kunnskap og bedre næringens omdømme. Plattformen www.tenktre.no er hovedsatsingen i å kommunisere budskapet ut, og utstrakt bruk av sosiale media, arrangement og historiefortellinger om tradisjonelt og innovativt bruk av tre, tenker en vil ha effekt. Den brede forankringen er en viktig grunn til at Skogbrukets verdiskapingsfond støtter dette informasjons- og kommunikasjonsarbeidet. Næringen ønsker å nå ut til folk flest med sitt budskap, i et medielandskap der flere aktører og interesser kjemper om plass til å fortelle sine historier.
  • Utprøving av fibertau som erstatning for ståltau i skogstaubaner

    Les mer
    Utprøving av fibertau som erstatning for ståltau i skogstaubaner
    SØKER
    www.taubanedrift.com
    RAPPORT
    Les full rapport
    Spesielt den tunge fysiske belastningen på skogsarbeiderne ved taubanedrift, har bidratt til at hjulgående maskiner har tatt over noe av hogsten i det bratte terrenget. Dette prosjektet initiert og gjennomført av Rørvik Taubanedrift AS har prøvd ut en type fibertau for erstatning for ståltau, for å bedre både produktivitet og ergonomi ved driftssystemet. Utfordringen er den lavere slitestyrken sammenlignet med tyngre ståltau. Skogbrukets verdiskapingsfond prioriterer støtte til tiltak som bidrar til bedre HMS i det operative skogbruket. Prosjektet har vist at fibertau har en plass i dette driftssystemet, men at det kreves mer utvikling og testing. Forsøkene er banebrytende og forsker Halvor Torgersen og entreprenør Vidar Rørvik vil formidle funn i fagtidsskrift både i Norge og internasjonalt.
  • Utvikling av kabelkran for uttak av virke i marginale skogområder

    Les mer
    Utvikling av kabelkran for uttak av virke i marginale skogområder
    SØKER
    owren.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Det har vist seg vanskelig å gjøre skogsdrift i taubaneterreng økonomisk lønnsom for skogeier samtidig som entreprenørbransjen finner disse områdene tilstrekkelig attraktive. Dette prosjektet bidrar til mer effektivt uttak av skogsvirke i slike bratte lier. Owren AS har i samarbeid med taubaneentreprenør utviklet en ny 450 kabelkran. Det teleskopiske tårnet gjør den fleksibel, og kapasiteten er høy, med økt trommelfart og stor rekkevidde. Prosjektet treffer Verdiskapingsfondets prioriterte områder, ved at det bidrar til å sikre arbeidsplasser og lønnsomt skogbruk i områder det er forventet at deler at det økte tømmerkvantumet i Norge fremover må komme.
  • Oppgradering av applikasjonen iSkogen for smarttelefon

    Les mer
    Oppgradering av applikasjonen iSkogen for smarttelefon
    SØKER
    www.skoginfo.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    NORSKOG og Skogkurs har videreutvikle applikasjonen iSkogen, og gjør den tilgjengelig på smarttelefoner som også bruker Android teknologi. Appen har fått en "face-lift" og forhåpentligvis blitt et nyttig verktøy for formidling av utvalgt skogrelatert informasjon. Den er enkelt å bruke, tilpasset både studenter, skogeiere, andre skogbrukere og skogbruksinteresserte sine behov. Verktøyet for skog- og tremåling er fortsatt viktig og forbedret, bl.a. med høydemåler og relaskop, og funksjoner for volumberegning. I og med det bredt anlagte bransjeprosjektet, har Verdiskapingsfondet støttet prosjektet med ca 80 % av godkjente kostnader.
  • Datahåndtering for effektiv skogsdrift

    Les mer
    Datahåndtering for effektiv skogsdrift
    SØKER
    mef.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Maskinentreprenørenes forbund (MEF) fikk i 2017 tilskudd fra Skogbrukets verdiskapingsfond for å utvikle et digitalt verktøy for mer effektiv skogsdrift og tømmerflyt. I sammen med partnerne NIBIO, Skog-Data, Skogkurs og FeltGis, har de så langt lykkes bra. Databasen har fått navnet SilviSmart. Dataløsningen (1) mottar data fra hogstmaskiner og lagrer disse på sikkert hvis, (2) gir mulighet for innsyn i data, (3) kan sende enkle rapporter videre til spesifisert sted/mottaker, f.eks. skogeier, og (4) legger til rette for videre analyse av data. Løsningen er del av et internasjonalt system, og fungerer for forskjellige systemer for analyse og rapportering til oppdragsgiver og Skog-Data og skal kunne overføre data til forskningen.
  • Kompetansehevende tiltak for permitterte lærlinger i skogfaget

    Les mer
    Kompetansehevende tiltak for permitterte lærlinger i skogfaget
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Skogkurs og MEF Skog fikk våren 2020 et rammetilskudd fra Skogbrukets Verdiskapingsfond for å utvikle og tilby målrettede kompetansetilbud til permitterte lærlinger under koronapandemien. Det ble utviklet en studieplan og noe nytt kursmateriell. Fagtema var tilpasset læreplan i skogfaget VG3. Som en konsekvens av at færre lærlinger enn fryktet måtte permitteres, og permitteringstiden ble relativt kort for de fleste, ble noen kurstema droppet. Gjennomføringen ble rimeligere enn antatt. Prosjektet har høstet verdifull erfaring med kurshold på en fullt ut nettbasert plattform, og har et kursopplegg klart til senere bruk.
  • Riktig og sikker hogst med motorsag – nettbaserte læringsressurser

    Les mer
    Riktig og sikker hogst med motorsag – nettbaserte læringsressurser
    SØKER
    hms.skogbruk.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Skogkurs har på oppdrag fra Skogbrukets HMS-utvalg produsert åtte instruktive videoklipp, som tar for seg de mest risikofylte arbeidsoperasjonene ved bruk av motorsag. Klippene er krydret med lyd, tale og animasjoner, og gjort lett tilgjengelig bl.a. via YouTube, som er den desidert mest besøkte plattformen for nettbaserte læremidler av denne typen. Målet er å bidra til færre ulykker og bedre arbeidsmiljø.
  • DRONE-REG: bruk av drone for å kartlegge ungskogpleiebehov

    Les mer
    DRONE-REG: bruk av drone for å kartlegge ungskogpleiebehov
    SØKER
    nibio.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Prosjektet DRONE-REG har studert nye anvendelser for generering og behandling av data for beslutningsstøtte i skogbruket basert på data fra droner. Med utgangspunkt i dronebilder fant prosjektet at en kan estimere sentrale tilstandsvariabler i ungskog med vesentlig bedre presisjon enn ved bruk av data fra flybåren laserskanning. Samtidig kan tidsforbruket knyttet til datafangst i ungskogfelt reduseres med opptil 50 prosent sammenlignet med tradisjonelle målinger i felt. Resultatene er svært godt nytt for skogbruket. Prosjektet ble gjennomført som et samarbeid mellom NIBIO, Glommen Mjøsen Skog, Fylkesmannen i Innlandet og skogeier Romedal og Stange allmenning. Skogbrukets verdiskapingsfond støttet prosjektet tilsvarende ca 50 % av kostnadene.
  • BRASKOG – bærekraftig forvaltning ved maskinlært automatisert bestandskartlegging

    Les mer
    BRASKOG – bærekraftig forvaltning ved maskinlært automatisert bestandskartlegging
    SØKER
    allskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Automatiserte metoder for å analysere og sammenstille skogdata og andre naturressursdata for ulike formål er fortsatt i en tidlig fase, men brer om seg. Årsaken er hovedsakelig kostnadsbesparelse innen datainnhenting og tolkning. Allskog gjennomfører prosjektet BRASKOG, som utvikler og tester automatisert skogbestandkartlegging basert på fjernmålte satellitt- og laserdata. Kjernen i prosjektideen er anvendelse av en gren innen kunstig intelligens, «deep learning» eller «deep convolutional neural networks (CNN). Dette er den mest kraftfulle tilgjengelige metoden for bildetolkning. Prosjektet handler om å få trent en algoritme, tilgjengeliggjøring av «fasit data», selve treningen og en valideringsfase hvor man vurderer resultatet og behov for eventuelt ytterligere trening. Verdiskapingsfondet støtter prosjektet, i sammen med Innovasjon Norge.
  • Strategi for produksjonsforskning i skogbruket

    Les mer
    Strategi for produksjonsforskning i skogbruket
    SØKER
    skog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Norges Skogeierforbund og NORSKOG, i samarbeid med NIBIO, har utarbeidet en strategi for produksjonsforskning for skogbruket frem mot 2030. Prosjektet har kartlagt behovet for økt fokus på skogproduksjon. Prosjektgruppa har innhentet informasjon om finansieringsbehov, områder aktuelle for forskningsprosjekter og prioritering av disse. Det er pekt på svakheter med dagens finansieringsmodell for den grunnleggende produksjonsforskningen. Kunnskapshull som ble avdekket i prosjekt «Skogbehandling for verdiproduksjon i et klima i endring» ble implementert i arbeidet.
  • Utvikling av VSYS Virkeshandel – Produksjonsmodulen del 2

    Les mer
    Utvikling av VSYS Virkeshandel – Produksjonsmodulen del 2
    SØKER
    glommen-mjosen.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Glommen Mjøsen Skog, Allskog og Nortømmer har gjennom et prosjekt støttet av Skogbrukets Verdiskapningsfond etablert en standard infrastruktur for data fra hogstmaskin inn til VirkesHandel. Prosjektet er gjort i samarbeid med Skog-Data og FeltGIS. Ny infrastruktur muliggjør at styringsdata fra produksjon og framkjøring kommer løpende slik at entreprenør og salgsorganisasjon har styringsdata i den operative logistikken fra skog til industri.
  • Veiplanlegging i bratt terreng med fokus på tilpasning til egnet driftsteknikk

    Les mer
    Veiplanlegging i bratt terreng med fokus på tilpasning til egnet driftsteknikk
    SØKER
    Skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Tilgjengelig hogstmoden skog i bratt terreng er økende, og det er derfor et behov for å bringe kunnskap om helhetlig planlegging av infrastruktur og driftsformer tilbake på dagsordenen. I prosjektet «Veiplanlegging i bratt terreng med fokus på tilpasning til egnet driftsteknikk», har Skogkurs i samarbeid med flere aktører samlet digitale verktøy, litteratur om tømmerdrift i bratt terreng, veibygging og naturfare med mål om å bygge et kurs for veiplanlegging i bratt terreng. Kurset påpeker viktigheten av å tenke helhetlig med hensyn på driftsformer og infrastruktur.
  • Profilering og rekruttering til skogbruket med Velg Skog produkter

    Les mer
    Profilering og rekruttering til skogbruket med Velg Skog produkter
    SØKER
    velgskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Rekruttering til skogbruksutdanning er et av Verdiskapingsfondet sine satsingsområder. Skogbruket trenger dyktige fagfolk, både i den operasjonelle drift, og innen forvaltning og utvikling. En har i dette prosjektet støttet Velg Skog sin sterke markedsføring av skogbruksskolene, høgskolen i Innlandet avdeling Evenstad og NMBU på Ås, gjennom innkjøp av artikler som profilerer utdanningsmulighetene. Elever, studenter, lærer, instruktører og skogselskapene, og mange andre, har tatt i bruk plagg og annet utstyr. Produktene kan kjøpes på i Velg Skog sin nettbutikk.
  • Smart carbon – høyverdig pyrolyse av bjørk

    Les mer
    Smart carbon – høyverdig pyrolyse av bjørk
    SØKER
    silvinova.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Norsk Biokull AS, eiet av Berit Øyen og Nils Rustad, i likhet med flere andre aktører, utvikler biokull av bjørk gjennom pyrolyseteknologi. Høyverdig pyrolyse kan danne kjemikalier til bruk i legemidler, i tillegg til kull for tilsetning i forproduksjon og jordforbedringsmiddel. De Elverum-baserte eierne sitt mål på litt sikt er å etablere en klynge med råvareleverandører, produsenter og kunder i regionen. I prosjektet har en utviklet to pyrolysekjeler, prototype for testing og modifisering. Selskapet har kontakt med markedet, og det foreligger planer for oppskalering. Prosjektet er finansiert med støtte fra Skogbrukets Verdiskapingsfond. Innovasjon Norge har bidratt med støtte, i tillegg til et regionalt fond.
  • Opplæringspakke i kostnadskalkulasjon av skogsdrifter

    Les mer
    Opplæringspakke i kostnadskalkulasjon av skogsdrifter
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Fordi avvirkingskostnaden utgjør en stor andel av de totale kostnadene i verdikjeden, er det svært viktig at aktørene på alle nivå kjenner kostnadsdrivere. Denne kunnskapen er grunnleggende i jakten på å spare kostnader og øke verdiskapingen. Dette er bakgrunnen for prosjektet Opplæringspakke i kostnadskalkulasjon av skogsdrifter. Eier av prosjektet har vært Skogkurs (Skogbrukets Kursinstitutt) i nært samarbeid med MEF avdeling Skog, Viken Skog, Allskog (første del av prosjektet) Nortømmer (siste del av prosjektet) og NIBIO. Prosjektet er finansiert med støtte fra Skogbrukets Verdiskapingsfond på kr 300.000. I tillegg har næringen og NIBIO gått inn med betydelig egeninnsats.
  • Rekruttering av veiplanleggere

    Les mer
    Rekruttering av veiplanleggere
    SØKER
    skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Ideen bak prosjektet var om mulig å integrere et utdanningsløp på bachelor-nivå som gir veiplanleggerkompetanse, og etablere tilbud om kompetansepåbygging og etter- og videreutdanning for planleggere. NMBU og INN-campus Evenstad er med utgangspunkt i eksisterende studieplaner og fasiliteter, de mest aktuelle studiestedene. Prosjektet lyktes i å sette sammen et studieløp på bachelornivå. Det ble også skissert et etterutdanningsløp. Men, da Høgskolen Innlandet (INN) har redusert fokuset på veifagene, har Skogkurs, parallelt med prosjektet, rigget et utdanningsløp for nye veiplanleggere. Etterutdanningsløpet er kursbasert og består av samlinger og egenstudie, samt en stor hjemmeoppgave.
  • Praktisk veiledning for gjennomføring av tiltak som kan øke klimanytten av skogbruk

    Les mer
    Praktisk veiledning for gjennomføring av tiltak som kan øke klimanytten av skogbruk
    SØKER
    energigarden.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Energigården har sammen med nærings- og forskningsinstitusjoner laget en oversikt over klimatiltak i skogbruket vurdert opp om tiltakets lønnsomhet. En beskrivelse av hvordan tiltakene bør gjennomføres for høyest mulig klimanytte er utarbeidet. Med utgangspunkt i data fra en skogbruksplan er det presentert en beregning over opptak og lagring av karbondioksid i biomassen, og substitusjonseffekter av trelast og bioenergi.
  • Fossilfri skogsdrift gjennom bruk av næringens egne ressurser

    Les mer
    Fossilfri skogsdrift gjennom bruk av næringens egne ressurser
    SØKER
    energigarden.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Prosjektet har vist at skogbruket kan bli en tilnærmet fossilfri næring ved å ta i bruk avansert biodrivstoff innenfor standarden EN 15940. Teknisk sett har biodrivstoffet fungert identisk med fossilt drivstoff. Biodrivstoffet er dyrere enn fossildiesel, en merkostnad på 2-5 kr/l.
  • Etablering av markfuktighetskart for skogen i Norge

    Les mer
    Etablering av markfuktighetskart for skogen i Norge
    SØKER
    skog.no og norskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Markfuktighetskart viser hvor det er fare for sporskader og er et effektivt hjelpemiddel for å hindre sporskader, samt påfølgende erosjon og forringing av vannkvalitet.
  • Kundetilfredshetsundersøkelse (KTI) for entreprenører

    Les mer
    Kundetilfredshetsundersøkelse (KTI) for entreprenører
    SØKER
    www.skogkurs.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Skogkurs fikk i 2016 et tilskudd på kr 100.000 fra Skogbrukets Verdiskapingsfond til prosjektet «Kundetilfredshetsundersøkelse (KTI) for entreprenører».
  • Skogkulturøkonomi

    Les mer
    Skogkulturøkonomi
    SØKER
    www.norskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Denne rapporten er sluttrapportering av prosjektet Skogkulturøkonomi. Prosjektet er gjennomført av NORSKOG og Skogkurs i samarbeid. NORSKOG har hatt ansvar for problemdefinisjon, økonomiske modeller og utprøving. Skogkurs har hatt ansvar for programmering og utvikling av kalkulatorene. Som følge av at vi i løpet av prosjektperioden fikk en endring i skattereglene for mindre skogeiere, fikk vi aksept for å utvide prosjektperioden for å kunne lage en kalkulator tilpasset disse skogeieres situasjon.
  • Ressursoversikter og prognoser for framtidig virketilgang fra SR16

    Les mer
    Ressursoversikter og prognoser for framtidig virketilgang fra SR16
    SØKER
    arenaskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    SR16 er et skogressurskart utviklet og publisert av NIBIO. Det er tenkt som et supplement til alleredeeksisterende ressurskart i skogbruket med kvalitet og romlig oppløsning mellom tradisjonelle takster og regionale oversikter fra Landskogtakseringen.
  • Skogbrukets HMS utvalg studietur til Falun, Sverige

    Les mer
    Skogbrukets HMS utvalg studietur til Falun, Sverige
    SØKER
    hms.skogbruk.no/artikkel.cfm?ID_art=27
    RAPPORT
    Les full rapport
    Bakgrunnen for reisen var et ønske fra HMS- utvalget å få kunnskap om hvordan opplæringen i bruk av motorsag blir gjennomført og praktisert i Sverige. Målet med studieturen var å få kunnskap om erfaringene fra Sverige og innholdet av sikkerhetsopplæringen. Og eventuelt om dette kan overføres til norske forhold.
  • Utvikling av VSYS VirkesHandel

    Les mer
    Utvikling av VSYS VirkesHandel
    SØKER
    www.skogdata.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Prosjektet VSYS Virkeshandel skal sørge for at verdikjeden fra skogen har et moderne og kostnadseffektivt system for kjøp og salg av skogsvirke – fra stubbe til industri. I prosjektet ble «den elektroniske motorveien» skapt og selve virkeshandelen ble modulisert.
  • Utvikling av Fremkjørt App

    Les mer
    Utvikling av Fremkjørt App
    SØKER
    www.mef.no/page/mef/startside
    RAPPORT
    Les full rapport
    Prosjektet er viktig fordi kvaliteten på målepunktet må forbedres gjennom mer tidsriktig og brukervennlig datafangst. Samtidig kan administrativt etterarbeid da reduseres. Får man til det vil dette understøtte virksomhetens lønnsomhet og arbeidsmiljø fordi arbeidsdagen for den enkelte operatør forenkles og meldingsflyten standardiseres.
  • GJENSKAPE ET SKOGBILDE FRA 1890 PÅ MAIHAUGEN

    Les mer
    GJENSKAPE ET SKOGBILDE FRA 1890 PÅ MAIHAUGEN
    SØKER
    www.mjosen.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Mjøsen Skog har i perioden høsten 2017 til desember 2018 gjennomført dette prosjektet i samarbeid med stiftelsen Lillehammer Museum. Prosjektideen ble til etter samtaler med ansatte og ledelse på Maihaugen, som er distriktets største museum, og en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.
  • Mulighetsstudie: Skånsomme lassbærere på bæresvak mark

    Les mer
    Mulighetsstudie: Skånsomme lassbærere på bæresvak mark
    SØKER
    www.norskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Denne rapporten avslutter prosjektet «Skånsomme lassbærere for bæresvak mark». Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom NORSKOG og NIBIO, der NORSKOG har hatt prosjektlederansvaret. Arbeidet er finansiert av Stiftelsen Skogbrukets verdiskapingsfond, i tillegg til egenandel fra NIBIO og NORSKOG
  • Kartlegging av allmenhetens holdninger og kunnskap om skog og skognæring

    Les mer
    Kartlegging av allmenhetens holdninger og kunnskap om skog og skognæring
    SØKER
    www.skog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Nordmenn er jevnt over positive til norsk skogbruk. Det viser en undersøkelse av folks holdninger til næringen.
  • Utarbeide informasjonsmateriell om skog og klima

    Les mer
    Utarbeide informasjonsmateriell om skog og klima
    SØKER
    www.skog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Prosjektet hadde mål om å utvikle en felles kommunikasjonsplattform for skogbruket gjennom informasjonsmateriell rundt skog og klima. På bakgrunn av dette har det blitt produsert et hefte og en serie faktaark som sammenstiller eksisterende kunnskap om skogens rolle i klimasammenheng.
  • Kompetanseutvikling i kystskogbruket

    Les mer
    Kompetanseutvikling i kystskogbruket
    SØKER
    www.kystskogbruket.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Målet med prosjeket har vært å utvikle skogeierrettede tiltak og kommunikasjonmodeller/verktøy for å øke skogaktiviteten, verdiskapingen og sysselsettingen i kystskogbruket.
  • Regionale prosjekt i Velg Skog

    Les mer
    Regionale prosjekt i Velg Skog
    SØKER
    www.velgskog.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Bakgrunn for prosjektene var at søkningen til skogfagene til var kritisk lav på NMBU og de regionale høyskolene. Skognæringen og forvaltningen var redd for at dette kunne resultere i mangel på kompetent arbeidskraft i skogbruket i nær fremtid. Næringen ønsket med dette å å samordne et aktiv og målrettet rekrutteringsarbeid.
  • Innføring av Lean-verktøy i produksjonen

    Les mer
    Innføring av Lean-verktøy i produksjonen
    SØKER
    www.foran.no
    RAPPORT
    Les full rapport
    Dette prosjektet er gjennomført av Foran Norge i samarbeid med Tretorget. Prosjektet har utgangspunkt i utfordringer som er i marked og produksjon av skogbruksplaner i Norge, og ser på mulighetene for å bruk Lean-verktøy for å styrke produktivitet og lønnsomhet i denne virksomheten. Det er virksomheten til Foran Norge som aktør i dette markedet som er analysert.
123
Neste
Spørsmål vedrørende søknadsprosessen kan rettes til sekretariatet

Telefon: 48 17 10 00
Org nr: 995 048 825

co. NORSKOG
Pb. 123 Lilleaker
Lilleakerveien 31
0216 Oslo

E-post:
kontakt@verdiskapingsfondet.no

2017 Skogbrukets Verdiskapingsfondet. All Rights Reserved. By Medievekst AS